Latexové vs. gumové rukavice

Na mnoha pracovištích - včetně těch, která latexové rukavice pravidelně používají je rozdíl mezi latexovými a gumovými rukavicemi často nepochopen. Zde vysvětlíme významné rozdíly, abychom vám pomohli vybrat nejvhodnější rukavice pro vaši aplikaci.

Latex: Stabilní emulze polymerních mikročástic ve vodném prostředí. Latex je přírodní materiál, ale lze také vyrobit syntetický latex. Latex je kapalná forma, obvykle přeměněná na pevný produkt.

Guma: Odolná, voděodolná a elastická látka vyrobená z latexu, buď přírodního nebo syntetického. Jedná se obvykle o hotový výrobek.

rozdíl mezi gumovými rukavicemi a latexovými rukavicemi

Poté, co se latex z přírodního kaučuku sbírá z kaučukovníků, zpracovávají jej výrobci za účelem výroby pryžových výrobků. Tyto výrobky mohou být v závislosti na svém ošetření elastické, vodotěsné a odolné vůči chemikáliím a jiným nebezpečím. Je typické, že výrazy „latex“ a „guma“ jsou používány zaměnitelně, což vede k mnoha nejasnostem kolem těchto dvou výrazů.

Jak latex z přírodního kaučuku, tak latex ze syntetického kaučuku jsou běžné výrobky pro domácnost a průmysl a latexové rukavice jsou jednou z nejběžnějších odrůd jednorázových rukavic na trhu. Když však lidé hledají „gumové“ rukavice, mají často na mysli nitrilové rukavice. Nitril je syntetický materiál vyrobený z monomerů akrylonitrilu, butadienu a karboxylové kyseliny. Tento zcela umělý materiál proto neobsahuje bílkoviny a je vynikající alternativou k latexu.

Kvalitní nitrilové rukavice jsou obecně robustnější, odolnější proti roztržení a propíchnutí a nabízejí větší ochranu před řadou chemických rizik a biologických rizik než jejich protějšky z přírodního latexu. Navzdory tomu si mnoho pracovišť a domácností stále vybírá latexové rukavice z přírodního kaučuku díky svému jedinečnému pocitu druhé kůže, což umožňuje větší obratnost a citlivost. Pokud je však riziko vzniku alergie na latex, měly by se zvážit produkty s nízkým obsahem bílkovin nebo produkty ze syntetického kaučuku (nitril).