Vinylové rukavice a jejich využití

Vinylové rukavice jsou syntetické jednorázové rukavice vyrobené z PVC (polyvinylchloridu) a jsou ošetřeny změkčovadlem, aby byly pružnější. Konečným výsledkem jsou nepropustné rukavice, které jsou odolné vůči řadě chemikálií na nízké úrovni, alkoholům, biologickým nebezpečím (včetně patogenů nacházejících se v tělesných tekutinách), detergentům a dalším. Tento typ rukavic je široce dostupný, obecně levnější varianta a nabízí ochranu před řadou domácích a průmyslových rizik. Vinylové rukavice jsou méně trvanlivé než latexové nebo nitrilové rukavice, obvykle se používají kratší dobu a jsou upřednostňovány v oblastech, kde je lepší volný střih a snadné použití, ale trvanlivost a ochrana není potřeba. Patří sem příprava jídla, úklid, pomoc a péče, výroba a zpracování, malování a barvení.

Vinylové rukavice jsou neuvěřitelně oblíbeným typem jednorázových rukavic pro domácí i průmyslové použití. Nejen, že jsou velmi dostupné, ale jsou také vhodné pro ochranu rukou v řadě odvětví. Jednorázové vinylové rukavice jsou obzvláště oblíbené na pracovištích, kde je vyžadováno pravidelné nandávaní a sundávání rukavic, například při manipulaci s potravinami, osobní péči, práci v domácnosti, kadeřnictví, zubním lékařství a dalších.

Vinylové rukavice jsou díky svému složení také méně elastické než nitrilové nebo latexové rukavice, a proto méně padnou a mohou se na rukou posouvat.

vinylové rukavice v gastronomii

Přestože se vinylové rukavice často používají v potravinářském průmyslu, stojí za zmínku, že ne všechny jsou schváleny pro použití s potravinami obsahující tuk. Z tohoto důvodu některé firmy zabývající se zpracováním a zpracováním potravin často upřednostňují používání nitrilových rukavic.

Při výběru jednorázových ochranných rukavic pro vaše pracoviště nebo domácí použití je důležité vzít v úvahu testovací a průmyslové normy, kterým tyto rukavice podléhají. Některé z nejběžnějších evropských norem, které je třeba mít na paměti, jsou následující:   

  • EN1186, která považuje rukavice za bezpečné pro styk s potravinami
  • EN455, evropské normy pro lékařské rukavice
  • EN374, standard odolnosti proti průniku chemikálií a mikroorganismů

Každá z těchto norem pomáhá určit vhodnost jednorázových ochranných rukavic a to, zda jsou vhodné pro konkrétní použití. Před zakoupením jednorázových ochranných rukavic si prostudujte pokyny výrobce, abyste se ujistili, že splňují vaše potřeby.