Latexové vs. nitrilové vs. vinylové rukavice

Jednorázové rukavice jsou k dispozici v přírodních nebo syntetických variantách, včetně latexu, nitrilu a vinylu. Každý z těchto materiálů nabízí uživatelům různé výhody a každý má samozřejmě svá omezení. Při vybírání jednorázových rukavic pro vaši práci či potřebu byste měli brát v úvahu typy daných nebezpečí, požadovanou úroveň pohodlí a obratnosti, alergie, které by mohly vzniknout a nákladovou efektivnost každého materiálu.

srovnání latexových, nitrilových a vinylových rukavic

Latexové rukavice: Latexové rukavice jsou vyrobeny z latexu z přírodního kaučuku (NRL) a obsahují latexové proteiny. Mezi základní vlastnosti NRL patří vysoká úroveň pružnosti, odolnost vůči řadě chemikálií a vodotěsná bariéra pro ruce. Vzhledem k druhotnému pocitu kůže u latexových rukavic byly tradičně upřednostňovány v odvětví, které vyžadují vysoký stupeň obratnosti, jako jsou například lékařské prohlídky. Vzhledem k výskytu alergií na latex (nebo citlivosti typu I) se však mnoho pracovišť vzdaluje od latexových rukavic a směřuje k syntetickým možnostem, jako jsou nitrilové a vinylové rukavice.

Nitrilové rukavice: Nitrilové rukavice jsou rukavice ze syntetického kaučuku a jsou skvělou alternativou k latexu. Jsou obecně odolnější než většina ostatních jednorázových typů rukavic a chrání proti korozivnějším a nebezpečnějším chemikáliím než jejich protějšky z latexu a vinylu. Bývají méně elastické než latexové rukavice a nabízejí nižší úroveň obratnosti a citlivosti na dotek. Jak ale postupují výrobní procesy, nitrilové rukavice jsou v úrovni pohodlí a citlivosti na dotek stále srovnatelnější s latexem. Vzhledem k použitým surovinám a jejich výrobě jsou nitrilové rukavice často dražší než latexové i vinylové rukavice.

Vinylové rukavice: Přestože jsou vinylové rukavice obecně méně odolné než latexové i nitrilové rukavice, jsou vynikající alternativou k latexu, kde může vzniknout alergie. Jsou také bez chemických urychlovačů, což je činí vhodnými pro použití osobami s citlivostí typu I nebo typu IV. Protože jsou o něco méně elastické než latexové rukavice a jsou levnější než jejich alternativy, jsou také často upřednostňovány v prostředích, kde je vyžadováno pravidelné sundávání a nandvání rukavic.