Co je to alergie na latexové rukavice?

K alergii na latexové rukavice dochází, když má jedinec alergickou reakci v důsledku kontaktu s bílkovinami přítomnými v latexových rukavicích (latexový protein). Zatímco údaje jsou neprůkazné; některé studie naznačují, že až 6 % populace může trpět alergií na latex nebo přecitlivělostí. Tyto údaje se zvyšují s expozicí a jsou obzvláště běžné například u lidí s vrozenou vadou.

Alergie na latexové rukavice, na rozdíl od kontaktní dermatitidy (podráždění) nebo typu IV (opožděná přecitlivělost), se často označuje jako alergie typu I a znamená okamžitou reakci po vystavení latexu. Reakce je pravděpodobnější v důsledku vystavení latexovým výrobkům, jako jsou kondomy, latexové rukavice nebo balónky, spíše než v pevných předmětech obsahujících latex, jako jsou pneumatiky pro automobily. Ačkoli většina reakcí nastává v důsledku přímého kontaktu s latexovými předměty, vystavení může nastat také vdechováním pudru obsahujícího latexový protein.

alergie na latex jednorázové rukavice

Příznaky alergií na latex se liší od člověka k člověku a mohou zahrnovat mírné reakce, jako jsou lokalizované kopřivky nebo vyrážky, vyvýšené a svědivé hrbolky na kůži a příznaky podobné nachlazení podobné senné rýmě. U závažnějších reakcí se u pacientů může objevit sípání a astma, otoky úst, potíže s dýcháním a v nejhorších případech anafylaktický šok.

Jelikož opakované vystavení může zvýšit pravděpodobnost, že se u osoby vyvine alergie na latex, může to být běžnější u nemocničních pracovníků, zdravotnických a laboratorních pracovníků a pracovníků v gumárenském průmyslu. Z tohoto důvodu HSE doporučuje, pokud možno nepoužívat latexové rukavice. Tam, kde jsou preferovány latexové rukavice, by měly být použity druhy s nízkým obsahem bílkovin (latexového proteinu) a bez pudru.

V naší nabídce naleznete latexové rukavice, keré mají obsah latexových proteinů menší než 50 μg/dm2