Jak si navlékat nitrilové a latexové rukavice

Pochopení správného způsobu navlékání a svlékání nitrilových nebo latexových rukavic je posledním krokem k zajištění optimální ochrany vás a vašich zaměstnanců.

Ačkoli se tento proces může zdát jednoduchý, chceme vám připomenout několik klíčových tipů, které vám pomohou zajistit, aby vaše rukavice byly používány co nejlépe.

Správné nasazení rukavic

Jedním z nejdůležitějších kroků při nošení nitrilových nebo latexových rukavic je správně padnoucí rukavice. Špatně padnoucí rukavice zvyšují pravděpodobnost poranění nebo kontaminace.

Pokud jsou rukavice příliš velké, volně přiléhající materiál způsobí snížení obratnosti a úchopu. Pokud je rukavice příliš malá, hrozí roztržení nebo propíchnutí rukavice a snížená ohebnost ruky.

Skvělý tip, jak si otestovat, zda vám rukavice správně sedí:

Při nošení rukavic roztáhněte prsty tak, aby byly rovné. Příliš malé rukavice poznáte podle toho, že se nitril nebo latex natahuje. Rukavice jsou také příliš malé, pokud vidíte, že se v místě, kde se palec setkává s dlaní, tvoří v materiálu trhliny.

Správné navlékání rukavic

Absolutním klíčem při práci s rukavicemi a jejich nasazování je čistota. Vždy mějte na paměti čistotu a zajistíte si tak optimální používání rukavic.

Rukavice byste si měli nasazovat na čistém místě a s čistýma rukama. Rukavice byste neměli kontaminovat tím, že je položíte na špinavý povrch. Nikdy byste si také neměli nasazovat nitrilové nebo latexové rukavice, pokud jste si právě neumyli ruce. Jakékoli nečistoty, které zůstanou na rukou, se přenesou na rukavice a přes ně.

Před nasazením rukavic je také důležité sundat si z rukou všechny hodinky, prsteny a další šperky. Je to další krok prevence, který zabrání náhodnému poškození nebo roztržení rukavic.

Abyste zachovali čistotu rukavic, snažte se při jejich nasazování nedotýkat vnější strany rukavic. Snadný způsob, jak toho dosáhnout, je nejprve si nitrilovou nebo latexovou rukavici nasadit na dominantní ruku, a přitom se jí co nejméně dotýkat. Poté si nasaďte druhou rukavici na nedominantní ruku a k jejímu natažení použijte dominantní ruku v rukavici. Jakmile budete mít obě rukavice na rukou, můžete si upravit prsty a přizpůsobit přiléhavost rukavic.

Jednou z věcí, která znesnadňuje navlékání nitrilových nebo latexových rukavic, je přítomnost vlhkosti, proto je dobré při navlékání rukavic bez pudru ruce po umytí důkladně osušit.

Správné sundávání rukavic

Nejdůležitější věcí, kterou je třeba mít při svlékání rukavic na paměti, je nedotýkat se vnější strany rukavic, protože pak by se na vaši pokožku mohly dostat nežádoucí tekutiny nebo látky.

Opět začněte dominantní rukou a druhou rukavici můžete sundat tak, že ji z ruky odlepíte, aniž byste se dotkli vnější strany. Poté můžete postupovat stejně opatrně; pomocí dominantní ruky bez rukavic sundejte rukavici z druhé ruky.

navod jak si nasadit rukavice