Co by nemělo chybět v domácí lékárničce

Součástí každé domácnosti by měla být domácí lékárnička, která by měla obsahovat přípravky určené k ošetření běžných zdravotních problémů, jako jsou zvýšená teplota, horečka, průjem, zácpa, kašel, rýma, či drobných poranění, tedy odřenin, popálenin a drobných řezných ran.

Základem každé domácí lékárničky jsou klasické zdravotnické potřeby, tedy elastické a hydrofilní obinadlo, škrtidlo, náplasti, gázové čtverce, jednorázové rukavice teploměr, pinzeta a kapátko.

Dezinfekční prostředky

Každou ránu je v první řadě třeba vyčistit. Například klasickým Peroxidem vodíku, Jodisolem či Asapt sprejem. Poté je vhodné na místo aplikovat antiseptický krém, například Bepanten Plus.

Léky proti bolesti

Úlevu při každé bolesti poskytují a teplotu snižují acylpyrinové tablety. Měli by jej užívat jen dospělí a děti starší 16 let. Bolest hlavy, zad a kloubů ale utiší také Ibalgin, Paralen, Valetol či Saridon. Malým dětem podávejte léčiva primárně určená jim, například Nurofen pro děti, popřípadě paracetamolový sirup. Bolest zubů účinně tlumí hřebíčkový olej.

Kapky do nosu

Každému se někdy stalo, že ho ráno přepadla silná rýma. Pro tyto případy je vhodné mít po ruce kapky do nosu, například Nasivin či Olynth.

Sirup proti kašli

Okamžitou návštěvu lékaře většinou nevyžaduje ani počínající kašel. Toho vyhledejte až poté, co nezaberou přípravky z vaší lékárničky, například šumivý ACC či Ambrosan pro děti.

Proti průjmu a zácpě

Nepříjemně zaskočit může i průjem. V tom případě většinou saháme po živočišném uhlí, popřípadě Endiaronu, pro děti je vhodný přípravek Smecta. Trápí-li vás opačný problém, tedy zácpa, nabízí se Fenolax nebo Gutalax, dětem aplikujte glycerinové čípky.

Na komáří štípnutí

Nezdá se to, ale hodně nepříjemností může způsobit i na pohled nevinné komáří štípnutí. Především malým dětem. Pro tyto účely se zásobte Fenistil gelem. To samé platí na spáleniny od sluníčka, které zase dobře zchladí Panthenol.