Inkontinence a úhrada pojišťovnou

Příčiny inkontinence

K nejčastějším příčinám inkontinence patří oslabené svaly pánevního dna nebo pokles pánevního dna – k tomu může dojít vlivem těhotenství a porodu, špatným životním stylem, obezitou nebo stárnutím organismu. Oslabené svalstvo pak má za následek nejčastěji tzv. stresovou inkontinenci. Ta je nejčastějším typem inkontinence a projevuje se únikem moči při fyzických aktivitách, které zvyšují tlak ve spodním břiše, nebo při kýchání, kašlání, prudkém pohybu a při zvedání těžkého nákladu. Řešením stresové inkontinence může být nejčastěji cvičení cviků na posílení svalů pánevního dna, tzv. Kegelovy cviky. Pokud nepomůže cvičení, může lékař doporučit operaci. 

Inkontinence také může být následkem operace močové soustavy nebo onemocnění, které postihuje močovou soustavu. Rehabilitací můžou být doporučeny opět Kegelovy cviky. Pokud ty nepomohou, může lékař doporučit jednu ze 3 operativních metod, jak potíže řešit. Únik moči a stolice může být také jedním z důsledků poškození mozku a míchy. Tady už může přijít na řadu komplexní rehabilitace.

 inkontinence aktivni zivot muz v behu

Inkontinentní pacienti mají nárok na úhradu absorpčních zdravotnických prostředků z veřejného zdravotního pojištění. Jedná se o jednorázové pomůcky vyrobené tak, aby rychle absorbovaly unikající moč, pohlcovaly nepříjemný zápach a zároveň byly nenápadné a prodyšné. Inkontinence může totiž nepříjemně ovlivňovat kvalitu života.

Pro nárok proplácení vložek nebo kalhotek, je potřeba navštívit svého praktického lékaře nebo odborníka na problémy s únikem moči a nechat si určit tzv. stupeň inkontinence. Od něj se pak odvíjí výše příspěvku a typ hrazených pomůcek, které vám lékař předepíše podle preskripční karty.

Naše jednorázové inkontinenční kalhotky Medi-Inn s inovativním absorpčním jádrem chrání v každodenním životě střední inkontinence.

Oblékají se a nosí stejně pohodlně jako běžné spodní prádlo. Pohodlné kalhoty jsou vhodné pro mobilní lidi různých věkových skupin a poskytují vysokou míru samostatnosti.

Pružný, vysoký pas a materiál šetrný k pokožce podle OEKO-TEX Standard 100 vám nabídnou bezpečné držení a diskrétní uchycení kalhot.

U kalhotek Medi-Inn lze žádat o úhradu zdravotní pojišťovnou (registrováno na SÚKL).