10 tipů pro výběr pracovních rukavic

Odborníci tvrdí, že více než 25 % zaznamenaných úrazů na pracovišti se týká rukou a prstů. Přitom ve většině případů stačí mít správné rukavice. Jak je ale vybrat?

 

1. Zvolte účel, k jakému budou rukavice sloužit

V první řadě byste měli vědět, na jakou práci rukavice potřebujete. Situace je trochu složitější o to, že se nehodí jedny rukavice na všechny činnosti. Výběr správného materiálu a tloušťky je zásadní, protože ne všechny rukavice nabízejí stejnou úroveň ochrany, flexibility nebo pohodlí.

Rukavice odolné proti proříznutí nabízí ochranu v prostředí, kde se používají ostré čepele nebo jiné nástroje.  

Chladuvzdorné rukavice poskytují ochranu před zimními podmínkami. Hledejte vícevrstvé rukavice s vnitřní izolační vrstvou a odolným vnějším povrchem.

Vysoce žáruvzdorné rukavice jsou ideální pro práci v blízkosti plamenů nebo horkých předmětů, které zvyšují riziko popálení nebo zranění na pracovišti.

Svářečské rukavice nabízejí nejen vysokou tepelnou odolnost, ale také poskytují ochranu předloktí.

Nárazuvzdorné a antivibrační rukavice snižují zranění a únavu rukou při práci s velkým nárazem, jako je příklep a vrtání.

Chemicky odolné rukavice obsahují vícevrstvé materiály ideální pro laboratoře a zdravotnická zařízení. Tyto rukavice chrání pokožku před žíravými kyselinami.

Rukavice s reflexními nebo výraznými prvky jsou zásadní pro stavební zóny, tmavé nebo zimní podmínky a další pracoviště, kde může být viditelnost nízká.

Univerzální pracovní rukavice poskytují všestrannou ochranu pokožky při manipulaci s abrazivními materiály nebo těžkými břemeny.

 

2. Zjistěte správnou velikost rukavic

Ve velkých rukavicích budete méně obratní, v menších se vám zase budou více potit ruce. Ideální je vybrat si takové, které jsou přesně ve vaší velikosti.

 

3. Při výběru věnujte pozornost i hodnocení rukavic. 

V popisu rukavic si často můžete všimnout uvedených různých norem. Před nákupem si ověřte, jaké normy by měly splňovat rukavice pro váš typ práce.

 

4. Promyslete si, jaký materiál je vhodný. 

Zatímco vaše univerzální pracovní rukavice mohou být složeny ze silné bavlny s vinylovými konečky prstů, pro náročnější práce, jako je například sváření nebo práce s žíravinami už takové rukavice nejsou vhodné. Neočekávejte, že vám jeden pár rukavic poskytne výkon a ochranu potřebnou pro každou práci.

výběr pracovních rukavic 

5. Nejděte jen po ceně

Pokud potřebujete nové pracovní rukavice každý měsíc, je to vcelku velký finanční náklad. Nicméně kvalitnější rukavice vydrží déle a v konečném důsledku ušetříte.

 

6. Výběr obchodu je důležitý

A to nejen proto, abyste měli možnost opravdu kvalitního výběru. Před nákupem si vždy zjistěte reklamační podmínky, a dobu záruky na zboží. U některých typů rukavic často obchody nabízí i doplňkové služby nebo zboží.

 

7. Zimní období má svá specifika

Pracujete-li v zimě venku, jednou z možností, jak udržet ruce v teple a bezpečí je použití obyčejných bavlněných rukavic pod vaše pracovní. Ochranná vrstva navíc zvýší tepelný komfort vašich rukou. Jen si pak nezapomeňte "svrchní" rukavice vybrat o číslo větší.

 

8. Kombinované pracovní rukavice jsou dobrý začátek

Pokud vykonáváte více různých prací a čekal by vás nákup hned několika typů pracovních rukavic, zkuste nejprve klasické kombinované pracovní rukavice. Jejich výhodou je, že nejsou drahé a můžete si na nich vyzkoušet různé činnosti.

 

9. I děti si zaslouží chránit své ruce

Pomáhají-li vám při domácím kutění děti, myslete při ochraně rukou i na ně. Dnes se vyrábí ochranné pracovní rukavice i pro ty nejmenší.

 

10. Nepodceňujte rizika

Pokud se vám až do této doby nic při práci nestalo, nespoléhejte na to, že to tak bude vždy. Kvalitní pracovní rukavice jsou základ a rozhodně rodinný rozpočet nezruinují.