Jak správně ošetřit řeznou ránu či poranění?

Známe to všichni – chvilka nepozornosti a menší či větší poranění je na světě. Ať už se říznete doma při vaření nebo na zahrádce při zahradničení, ránu je vždy třeba pořádně vyčistit a ošetřit. Vyhnete se tak nepříjemnostem, které může i drobné poranění doprovázet. Jak tedy takovou ránu správně ošetřit a co je dobré mít vždy po ruce?

 

Čistota půl zdraví

Ať už je původ vašeho zranění jakýkoliv, tak či tak je na místě ránu co nejdříve očistit. Jakékoliv porušení kůže totiž umožňuje infekcím snadný vstup do těla, což je nežádoucí. Většinou jsou řezné rány způsobené v domácnosti spíše drobnější, jejich ošetření tak snadno zvládnete doma. V opačném případě je nutné vyhledat lékařskou pomoc, a to zejména v momentě, kdy je rána hluboká a hodně krvácí.

V obou případech je ale na místě tedy nejdříve ránu důkladně vyčistit pod tekoucím proudem vody. Dezinfekci nikdy nestříkejte přímo do rány, ale spíše do jejího okolí. Pokud v ráně zůstává nějaký předmět, například střep, neodkládejte návštěvu lékaře a raději hned vyrazte na kontrolu. Ránu poté několik dní převazujte do čistého obvazu, na menší rány postačí klasická polštářková náplast.

 Jak správně ošetřit řeznou ránu či poranění

Jakou dezinfekci vybrat?

Možná si pamatujete, že jste se v dětství dezinfekce báli jako čert kříže. Často pálila a její aplikace byla více než nepříjemná. To je dnes ale minulostí. Abyste se vyhnuli zbytečnému podráždění tkání, šetrnou dezinfekci aplikujete do okolí poranění a necháte ji pracovat. Ideální variantou jsou pro jejich snadné použití dezinfekce ve spreji. Jako prevence proti virům a bakteriím se, nejen v dnešní době, hodí mít u sebe antibakteriální gel, který lze použít i bez přítomnosti vody, a to kdekoliv, kde je to potřeba. Oceníte jej tak například při návštěvě obchodního centra nebo veřejné dopravy.

 

Kdy raději neotálet s návštěvou lékaře?

Někdy můžete mít pocit, že ošetření zvládnete doma, ale nastanou komplikace, které vás přinutí zamyslet se nad tím, zda nebude přece jen lepší k lékaři vyrazit. Takovou situaci poznáte například podle výrazného krvácení, které nejde snadno zastavit. S návštěvou lékaře neotálejte také v případě, že k poranění dojde v důsledku nešikovné práce s rezavým nebo silně znečištěným předmětem. Vyhnete se tak riziku vážných infekcí.