Jak založit vlastní zubní ambulanci?

Z tohoto článku se dozvíte, jak založit vlastní zubní ordinaci krok za krokem. Jaké by mělo být vybavení ordinace zubního lékaře a jaké jsou požadavky, aby bylo možné kliniku provozovat?

 

1. Otevření zubní ordinace – forma podnikání 

Přemýšlíte, jak si otevřít zubní ordinaci sami jako zubař? Prvním krokem bude výběr rozsahu služeb, které bude klinika nabízet. 

Mohou to být:

  • protetika
  • ortodoncie,
  • endodoncie, 
  • výkony maxilofaciální chirurgie. 

 

Vybrat si můžete z více možností:

  1. Odkoupení zubní ordinace od kolegy, který například již odchází do důchodu
  2. Zřídit si zcela novou ordinaci, kdy je třeba vše vyřídit od píky

Stomatolog může podnikat jako fyzická osoba nebo si založí vlastní firmu, což mu usnadní například nábor personálu.

 

2. Způsob financování ordinace

Vzhledem k tomu, že ne každý stomatolog může ordinaci zdědit či získat darem, je potřeba vyřešit také financování. Jedním ze způsobů je získání financí z banky formou úvěru. V některých částech ČR je možné požádat o částečné financování formou dotace od Ministerstva zdravotnictví ČR. Tuto šanci je možné využít však jen do konce roku 2021, kdy je možné získat až 1,2 milionu na ordinaci.

 

3. Úřední náležitosti pro založení

K provozu stomatologické ordinace je potřeba splnit i celou řadu náležitostí. Všechny potřebné informace je možné najít v Zákonu o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování. Celou řadu informací vám poskytne také Stomatologická komora. Jako první krok je potřeba registrace ve Stomatologické komoře, dále je nutné si zažádat o licenci a založit podnikání.

vlastní zubní ordinaceRovněž potřebujete získat oprávnění k provozování nestátního zdravotnického zařízení, které vzniká na základě rozhodnutím o registraci krajského úřadu příslušného podle místa provozování nestátního zařízení a další.

V případě, že chcete ve své ordinaci také rentgen, musíte mít povolení od Úřadu pro jadernou bezpečnost. Společnost s.r.o. pro takového lékaře či stomatologa se musí nejdříve založit a zapsat do obchodního rejstříku. Následně se obstarají souhlasná stanoviska Krajského úřadu a Úřadu pro jadernou bezpečnost.

 

6. Vhodná lokalita pro ordinaci

Při výběru místností do kanceláře byste měli myslet na vhodné umístění. Samozřejmě platí, že čím blíže centru města, tím vyšší nájem. Pokud plánujete pracovat sami, je dobré otevřít si provozovnu ve vlastním bytě, pokud to jeho velikost umožňuje. Prostor by neměl být malý a stísněný. Týká se to především čekárny, která se musí přizpůsobit průměrnému počtu pacientů, který předpokládáme. Nesmíme zapomenout na toaletu pro čekající na schůzku a odpočinkovou místnost pro nás. 

Stěny v ordinaci by měly být vymalovány v teplých barvách, např. žluté nebo světle modré – je to zdánlivě detail, ale může ovlivnit pohodu pacientů. Podlaha se musí snadno udržovat v čistotě. Stejně tak nábytek.

 

6. Zubařské vybavení a příslušenství

Srdcem každé zubní ordinace je křeslo s příslušenstvím. Dále potřebujete autokláv, nářadí (vrtačky, odsávačky atd.). Dodatečné vybavení pro zubaře, jako jsou dentální ubrousky, savky, dezinfekce, latexové rukavice, plastové kelímky na vodu atd. Dále budou zapotřebí ultrazvukové a baktericidní lampy, negatoskopy i rentgenové přístroje.

Všechna tato zařízení vyžadují investici několika od několika tisíc do několika desítek tisíc korun. Počáteční náklady jsou vysoké, ale na vybavení byste šetřit neměli. Pamatujte na to, že nejdůležitější je, aby vám vše sloužilo alespoň deset let. Pokud nemáte adekvátní prostředky, může být záchranou vybavení z druhé ruky, ale měli byste být při jeho výběru maximálně opatrní.