Jak se rychle a efektivně uzdravit z rýmy a nachlazení?

I vás možná rýma a nachlazení navštěvuje v podzimních a zimních měsících častěji než kdy jindy. Kapesníky a kapky proti kašli jsou tak nepostradatelným pomocníkem, bez kterého se nehnete.

 

Jak je možné léčbu rýmy urychlit?

Rýma je společně s kašlem jedním z nejčastějších příznaků nachlazení, které přichází nejčastěji na podzim. Uzavřené prostory a snížená imunita jsou totiž s nachlazením nejlepšími přáteli. Jen těžko bychom tak hledali někoho, koho taková rýma alespoň jednou za rok nepotká. Naštěstí se obvykle nejedná o stavy, které by vyžadovaly větší péči. I když ale dokáže malé i velké obyčejná rýma pořádně potrápit a snížit kvalitu spánku, existuje několik babských rad, díky kterým se tato (obvykle) sedm dní trvající nepříjemnost dá v pohodě zvládnout.

 

1. Smrkat, smrkat, smrkat

Tím, že ze sebe dostanete co největší množství hlenů, pomáhají tělu rychle se zbavit virů a bakterií, které se právě v nosní sliznici usídlili. U dětí, které se vysmrkat sami nedokážou, je nezbytně nutné rýmu pravidelně odsávat. Pro dospělé je ideální variantou smrkat do papírových kapesníků, které je důležité nenechávat nikde položené a z hygienických důvodů je po každém použití vyhazovat. K dostání jsou i kapesníky doplněné o příjemné mentolové aroma, které uleví odřenému nosu.

 papírové kapesníky rýma nachlazení

2. Inhalujte páru

Pára uvolní nosní dutinu a zprůchodní cestu hlenům ven. Nebojte se tak přidat do parní lázně pár kapek mátového nebo tea tree oleje, který vám může s rýmou výrazně pomoci. Často může podobně fungovat i horká sprcha nebo vana. Teplo totiž rýmu uvolňuje a vám se bude lépe dýchat.

 

3. Doplňujte minerály a vitamín C

I když patří zdravá strava spíše do preventivních opatření před různými bacily, i v momentě, kdy už se usídlili ve vašem těle, má smysl se vitamíny dopovat. Ideálním pomocníkem je na to vitamín C, který pomáhá přirozené imunitě těla při nachlazení. Vhodným řešením je také využít česnek, který je přírodní antibiotiku. Dopřejte si také často třeba čaj s medem a citronem. Případně si nakrájejte pomeranč nebo užívejte vhodné doplňky stravy. Důležité je také doplnění minerálů jako jsou hořčík a zinek ve formě doplňků stravy.

 

4. Výplachy nosní dutiny solným roztokem

Na výplachy existuje speciální konvička, která pomůže v pohodlném vpravení solného roztoku do nosních dutin. Právě solný roztok dutiny pročistí a pomůže vám zbavit se nečistot a virů uvnitř.

 

5. Použijte kapky a spreje proti rýmě

Kapky a spreje z lékárny možná obvykle bereme jako první volbu v boji proti rýmě. Často mají antibakteriální účinek a zklidňují sliznici podrážděnou častým smrkáním. Pozor však na délku jejich užívání, která by neměla přesáhnout několik dní. Pokud vám právě nachlazení komplikuje plány, zkuste některý z tipů, jak rýmě co nejdříve zamávat na rozloučenou.