Jak vybrat ochranné brýle na práci?

Pracovní úrazy očí jsou běžné ve všech prostředích. Naštěstí mnoha z nich lze předejít správným používáním ochranných brýlí , které chrání vaše oči před zraněním způsobeným postříkáním chemikáliemi, kovovými částicemi a zářením. Výběr správného páru ochranných brýlí však není tak jednoduchý, jak by se mohlo zdát.

První věc, kterou musíte zvážit při nákupu ochranných brýlí, jsou bezpečnostní rizika pro oči, se kterými se pravděpodobně setkáte na svém pracovišti. Vaše pracoviště může představovat jedno nebo kombinaci dvou nebo více následujících nebezpečí.

Na co se při výběru ochranných brýlí zaměřit?

Ochrana zraku před mechanickým poškozením

Tento typ nebezpečí je způsoben stroji a nástroji, které mohou vytvářet částice, které mohou zasáhnout rohovku a způsobit zranění. Je třeba tedy přizpůsobit výběr ochranných brýlí typu práce na pracovišti.

Ochrana zraku před UV zářením

Od UV záření až po viditelné světlo generované během svařování a jiných operací, optické záření různých typů může ovlivnit vaše oči a způsobit akutní nebo chronické poškození oka.

Ochrana zraku před horkými kapalinami a kovy

Riziko představované horkými kapalinami, stříkajícími kovy a intenzivním tepelným zářením je zařazeno do této kategorie.

Chemické látky 

Tato kategorie zahrnuje všechny cizí materiály, jako je prach, kapaliny, plyny, postříkání chemikáliemi atd.

Materiál a konstrukce brýlí

Mezi materiály, které se běžně používají při konstrukci ochranných brýlí, patří polykarbonát, akryl, polyuretan NXT a optické sklo. V závislosti na materiálu čočky mohou ochranné brýle a ochranné brýle chránit vaše oči před zraněním způsobeným letícími předměty, částicemi, optickým zářením a oslněním způsobeným viditelným zářením.

Potahy čoček

Pokud se například chystáte používat své ochranné brýle ve vlhkém prostředí, možná budete chtít mít povrchovou úpravu proti zamlžování, aby se zabránilo kondenzaci a vyhnuli se potížím s častým sundáváním brýlí za účelem setření vlhkosti. K tomu slouží třeba uzavřené čiré ochranné brýle.

Tónování čoček

Tónování čoček má velkou hodnotu, když se mají ochranné brýle používat v prostředí s vysokým rizikem optického záření. Od jednoduchého šedo/zeleného povlaku pro snížení intenzity světla až po odstíny, které nabízejí ochranu před UV zářením, existuje řada možností odstínů čoček.

Pohodlí a design

To jsou dva hlavní faktory, které mohou ovlivnit nošení ochranných brýlí na vašem pracovišti. Měli byste se rozhodnout pro pracovní ochranné brýle, které mají nízkou hmotnost a jsou ergonomicky navrženy tak, aby se daly pohodlně nosit po delší dobu. I proto jsou dnešní ochranné brýle na hony vzdálené neforemným a nepadnoucím modelům před několika desítkami let. Naopak jsou designovými doplňky, které vám rozhodně neudělají ostudu.

ochranné brýle na práci nitras pracovní brýle

Normy a směrnice

Norma EN 166 - osobní prostředky k ochraně očí

  • Úroveň ochrany (pouze filtr)
  • Identifikační značka výrobce
  • Optická třída
  • Certifikační značka
  • Zkratka pro mechanickou pevnost
  • Zkratka pro nepřilnutí žhavého kovu

 

Norma EN 170 - osobní prostředky k ochraně očí – filtry proti ultrafialovému záření

  • řezání plamenem (lehké)
  • svařování
  • pájení natvrdo
  • řezání drážek elektrickým obloukem
  • plazmové řezání

Norma EN 172 - osobní prostředky k ochraně očí – protisluneční filtry pro profesionální použití

Speciální normu osobní ochrany očí popisuje norma DIN EN 172.  Popisuje požadavky na fyzikální vlastnosti filtrů, které se používají k tlumení slunečních paprsků. Zde jsou uvedeny například mechanické a optické vlastnosti pro ochranné filtry proti slunci. 

Mechanická odolnost proti nárazu

Stupeň F – brýle odolné nárazu s nízkou energií (45 m/s) = létající částice, prach atd.

Stupeň B – brýle odolné nárazu se střední energií (120 m/s)

Stupeň A – brýle odolné nárazu s vysokou energií (190 m/s)

Optická třída 

1 – žádné nebo minimální zkreslení vidění

2 – malé zkreslení vidění, které však nebrání dlouhodobému nošení brýlí

3 – velké zkreslení vidění, brýle nelze nosit dlouhodobě

Jak najít vhodnou třídu odolnosti?

Na kvalitní ochranu zraku je třeba vybrat vhodný stupeň ochrany. Pokud chráníte oči pouze před pilinami či nečistotami a prachem postačí klasické ochranné brýle. Pro náročnou práci je třeba vybrat ty odolnější. Jejich kategorie najdete zde.

Třída A – odolá ráně 6 mm ocelovou kuličkou, která letí rychlostí až 190 m/s.

Třída B – odolá ráně 6 mm ocelovou kuličkou, která má rychlost až 120 m/s.

Třída F – odolá nárazu 6 mm ocelové kuličky letící rychlostí 45 m/s.

Třída S – vydrží náraz až 6 mm ocelové kuličky letící rychlostí 12 m/s.

Třída T – odolá nárazu i při nízkých a vysokých teplotách od -5°C do +55°C.