Jaké jsou nejlepší rukavice pro mechaniky?

Mechanici pravidelně manipulují s ostrými a objemnými mechanickými díly a nebezpečnými kapalinami, které mohou poškodit jejich ruce. Jen v roce 2019 utrpělo zranění rukou při práci 1 900 mechaniků. Vzhledem k rizikovosti tohoto povolání je nutné, aby se mechanici chránili jednorázovými nebo opakovaně použitelnými rukavicemi.

U mechaniků, kteří nepoužívají pracovní rukavice pro automobilový průmysl, je mnohem vyšší pravděpodobnost, že utrpí poranění rukou. Podle statistik nemělo 70 % pracovníků, kteří utrpěli poranění rukou, v době úrazu rukavice. Investicí do kvalitních rukavic navržených pro optimální ochranu můžete výrazně snížit riziko zranění.

Nejlepší rukavice pro automechaniky můžete vybrat tak, že zvážíte různé faktory, jako jsou materiály a výhody a nevýhody jednorázových a opakovaně použitelných rukavic pro automechaniky.

Proč by měli mechanici nosit rukavice?

Úřad pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci uvádí, že zaměstnavatelé musí vyžadovat, aby jejich zaměstnanci používali vhodnou ochranu rukou při práci, při níž jsou vystaveni nebezpečí propíchnutí, pořezání nebo poranění rukou, chemickým nebo tepelným popáleninám, silným odřeninám, extrémním teplotám a absorpci škodlivých látek. OSHA také zavádí ochranu rukou speciálně pro automechaniky, která je chrání před teplem, jiskrami, ostrými předměty a rozpouštědly.

rukavice pro mechaniky

Kromě dodržování federálních bezpečnostních pokynů by automechanici měli nosit také pracovní rukavice, aby mohli využívat mnoha výhod těchto osobních ochranných prostředků. Zde jsou uvedeny některé z mnoha výhod opakovaně použitelných a jednorázových mechanických rukavic.

Pevnost úchopu: Při práci v průmyslovém prostředí se snadno zpotíte, takže může být náročné bezpečně uchopit předměty a manipulovat s nimi, aniž byste uklouzli. Tyto pracovní rukavice poskytují mimořádnou sílu úchopu díky bezpečným polštářkům prstů a odolné konstrukci.

Prevence mozolů: mechanikům, kteří při práci neustále manipulují s nářadím a jinými předměty, se na rukou tvoří silné mozoly. Nošení rukavic minimalizuje tvorbu drsné, zrohovatělé kůže tím, že vytváří bariéru mezi rukama a předměty, s nimiž přicházejí do styku.

Snížení únavy rukou: Rukavice pro automobilový průmysl poskytují nepřetržitou oporu rukám a snižují tak jejich únavu při práci.

Ochrana před zraněním: Snad nejvýznamnějším přínosem nošení mechanických rukavic je ochrana rukou před zraněními způsobenými škrábanci, nárazy a kontakty a jejich dlouhodobými následky.

Všestranné použití: Ochranné rukavice jsou užitečné pro různé účely, od manipulace se stroji přes sběr odpadků až po práci na zahradě.


Jaké typy rukavic používají mechanici?

Mechanici používají při práci mnoho typů pracovních rukavic pro automobilový průmysl. Tyto rukavice se skládají z různých materiálů, z nichž každý má určitou pevnost. Nejvhodnější rukavice pro automechaniky si můžete vybrat, když se seznámíte s výhodami následujících osobních ochranných prostředků.

 

Latex

Latex je jedním z nejznámějších materiálů pro rukavice. Latexové rukavice pro automobilový průmysl mají různé konstrukční výhody, včetně střední odolnosti proti propíchnutí a roztržení a snadné přizpůsobivosti ruky. I přes své odolné vlastnosti však latexové rukavice nejsou zcela odolné proti propíchnutí. V tomto materiálu se mohou vytvořit malé otvory, které mohou mechaniky vystavit škodlivým chemikáliím a rozpouštědlům.

Latexové rukavice se dodávají v práškové a nepráškové verzi. Prášek v jednorázových mechanických rukavicích výborně absorbuje pot a vlhkost, ale pokud se jeho částice dostanou do vzduchu, může kontaminovat barvy, tmely, laky a povrchové úpravy vozidel.

 

Nitril

Nitril je syntetický polymer, který neobsahuje latex, a proto jsou nitrilové rukavice preferovanou volbou pro mechaniky s alergií na latex. Nitril se skládá ze tří monomerů - kyseliny karboxylové, akrylonitrilu a butadienu. Odolávají mnoha nebezpečným chemikáliím a rozpouštědlům, se kterými mechanici pravidelně pracují, jako jsou oleje, benzín a maziva. Kromě ochrany pracovníků před škodlivými kapalinami nitrilové rukavice také minimalizují počet výměn rukavic, které musí mechanici každý den měnit.

Nitrilové pracovní rukavice pro automobilový průmysl mají lepší odolnost proti propíchnutí než latexové rukavice a jsou velmi pružné pro neomezený pohyb rukou. Nitril není tak pružný jako latex, ale přizpůsobí se ruce, protože zadržuje tělesné teplo.

 

Kůže

Kožené pracovní rukavice jsou vysoce odolné, takže je můžete používat delší dobu bez ohledu na způsob použití. Tyto rukavice jsou obvykle odolné vůči teplu a jiskrám a minimalizují riziko pořezání, popálení a odřenin, takže jsou oblíbenou volbou pro svářeče. Kožené mechanické rukavice rovněž poskytují spolehlivý úchop a jsou k dispozici v tenkých a silných konfiguracích. Mnoho rukavic pro automobilový průmysl je vyrobeno ze syntetické kůže, což je umělý materiál, který má připomínat přírodní kůži s dalšími výhodami, jako je například voděodolnost. 

Přestože kožené rukavice mají mnoho výhod, mohou být dražší než jiné pracovní rukavice a mohou časem vyschnout a popraskat.