Nitrilové rukavice a jejich použití

Nitril je sloučenina syntetického kaučuku (nebo „umělý latex“) složená z monomerů akrylonitrilu, butadienu a karboxylové kyseliny. Tato umělá guma neobsahuje latex z přírodního kaučuku (NRL), a proto nabízí skvělou alternativu k latexu, protože je bezpečná pro použití pro osoby trpící alergiemi na latex.

Rukavice z nitrilu jsou často klasifikovány jako lékařské nebo vyšetřovací rukavice. Monomery používané v nitrilových rukavicích umožňují vysokou úroveň odolnosti vůči řadě nebezpečí, včetně chemikálií a rozpouštědel na bázi oleje a biologických nebezpečí (jako je krev, viry a jiný infekční materiál). Nitrilové rukavice jsou také silné a pružné, díky čemuž jsou odolnější proti propíchnutí ve srovnání s latexovými nebo vinylovými rukavicemi.

barevné rukavice nitrilové

Nitrilové rukavice zaznamenaly v posledních letech nárůst popularity díky pokroku ve výrobě. Staly se flexibilnějšími a pohodlnějšími s vysokým stupněm citlivosti na dotek, což znamená, že současné nitrilové rukavice jsou na dotek více latexové. Nitrilové rukavice se ve skutečnosti stále častěji používají v oblastech, kde se tradičně upřednostňují rukavice z latexu; patří sem lékařské a hygienické obory, jako je ošetřovatelství a zubní lékařství, stejně jako v automobilovém průmyslu, tetování a piercing.

Nitrilové rukavice jsou k dispozici v pudrované nebo nepudrované variantě a jsou k dispozici v různých barvách, které usnadňují detekci propíchnutí. Další z klíčových vlastností nitrilu oproti latexovým rukavicím je, že materiál má tendenci se spíše trhat než se propíchnout, což přispívá ke snadnější detekci poškození rukavic.

Mezi vlastnosti nitrilových rukavic patří: 

  • Chemická odolnost proti řadě nebezpečných chemikálií
  • Vysoká úroveň odolnosti proti propíchnutí (oproti latexovým nebo vinylovým rukavicím)
  • Zdravotnický stupeň (pokud odpovídá normě EN455)
  • Neobsahuje latex
  • Ochrana před biologickým nebezpečím a infekčním materiálem
  • Jsou nejvíce odolné proti propíchnutí
  • K dispozici v řadě barev
  • Mají dlouhou trvanlivost