10 tipů na správné mytí rukou

V dnešní době se více než kdy jindy klade důraz na hygienu a časté mytí rukou. Máme pro vás pár tipů, jak si správně mýt ruce a jaké přípravky používat.

Víte ale, jak si správně umýt ruce, aby na nich nezůstaly nečistoty a bakterie? Možná to znáte z filmů. Před operací si chirurg umyje ruce až po lokty, drhne si nehty kartáčkem a snaží se mít ruce čisté, než se vrhne do náročné operace. Nemusíte zacházet do takových extrémů, ale mytí rukou má více kroků než jen ošplíchnutí rukou vodou, namydlení mýdlem a otření ručníkem. A jaké prostředky na mytí používat?

Klasikou jsou samozřejmě mýdla, ať už obyčejná, parfémovaná nebo dezinfekční. Kdo pracuje rukama, přísahá na klasiku všech klasik Solvinu, ale nabídka je mnohem pestřejší. Čím si tedy můžete umýt ruce? Nejrozšířenějším typem dezinfekce na ruce je klasický gel v nádobce s pumpičkou, takže stačí krátce stisknout a získáte přesnou dávku dezinfekce, která vystačí na umytí rukou.

Zároveň také odstraníte případné znečištění nádoby, pokud byste ji vzali do rukou a vymáčkli z ní čisticí prostředek. Často se však můžete setkat také s dezinfekcí ve spreji. Další možností, jak si efektivně umýt ruce, je klasické tekuté mýdlo, které bývá parfémované, takže si můžete vybrat svou oblíbenou vůni. Ovšem i tekutá mýdla mají dvě varianty, jako je pěnové mýdlo.

Jak si ale správně umýt ruce? Máme pro vás deset tipů, jak na to.

1. Ruce si pořádně navlhčete pod tekoucí vodou. Ani to nejlepší mýdlo nebude fungovat, pokud vaše ruce nejsou dostatečně vlhké.
2. Mýdlo nanášejte do dlaně, ideálně z dávkovače, abyste nezašpinili nádobku. Dávkovač je také vhodný, pokud máte děti, které možná ještě neznají správné množství mýdla na mytí rukou.
3. Třete si dlaně krouživými pohyby – něco jako když si třete ruce o sebe, jako byste udělali něco opravdu dobře.
4. Poté položte dlaň na hřbet druhého, roztáhněte prsty a umyjte hřbet ruky. Díky roztaženým prstům můžete vyčistit i prostor mezi nimi. Poté ruce vyměňte a umyjte si i druhou ruku.
5. Poté otočte dlaně k sobě a třete dlaně o sebe s roztaženými prsty. To se postará o vnitřní strany prstů.
6. Chcete-li si vyčistit i nehty, sepněte prsty dlaněmi k sobě a třete je o sebe. Tím si vyčistíte konečky prstů a nečistoty, které se mohly dostat k nehtové kůžičce.
7. Z prstů nám ještě zbyly palce. Umýváte je tak, že palec sevřete do dlaně druhé ruky a krouživými pohyby ji perete dokola.
8. Nečistoty za nehty a na vršcích prstů se zbavíte přiblížením prstů jedné ruky a kroužením na dlani druhé ruky. Ano, může to lechtat, ale vaše nehty budou čisté.
9. Poté si ruce znovu opláchněte pod tekoucí vodou a odstraňte mýdlo a zbývající nečistoty.
10. Osušte si ruce ručníkem nebo jednorázovým ubrouskem. Poté jej můžete použít k zastavení vody, aniž byste se dotkli kohoutku.

Co když ale nemáte tekutou dezinfekci nebo mýdlo z dávkovače? Samozřejmě lze použít i mýdlo, ale po použití by mělo zůstat čisté, a ne od nečistot z rukou. Cestovní variantou jsou i dezinfekční ubrousky, které vám ušetří ruce od čištění. Pokud vám však jde pouze o dezinfekci a ruce nemáte na první pohled špinavé, řešením v nouzi může být gelová dezinfekce kapesní velikosti nebo jednoduše dezinfekční roztok.