Kdy používat teplé a chladivé obklady?

I zdravý člověk potřebuje čas od času ulevit od bolesti, stačí, když to trochu přežene s fyzickou aktivitou nebo si chvilkovou nepozorností způsobí drobné zranění. Pokud nechcete hned sahat po analgetikách, které jsou dnes k dostání i v drogeriích, můžete zkusit obklady. Kdy zvolit vhodné a kdy naopak zvolit chladící či ledové obklady, abyste se necítili zatíženi, je poměrně složitá otázka, proto se jí věnují následující řádky.

Chlad a ledové obklady proti bolesti

U poúrazových stavů je nejlepší použít chladivé náplasti a obklady nebo obklady ledové. I při současném onemocnění dochází ke krvácení do okolních měkkých tkání, zároveň k menším bolestem receptorů, které vnímám jako otoky. Ledové nebo studené obklady, které se přikládají ihned po vzniku tohoto stavu, mohou výrazně zkrátit dobu rekonvalescence a samozřejmě snížit bolestivost poranění.

Díky ledování či ochlazení poranění zmenšíte otok, který po úrazu nejspíše vznikne, ale také minimalizujete možný vznik přidruženého zánětu. Chlazení poraněné tkáně navíc pomáhá zmírňovat bolest a předcházet křečím. Tento princip se často využívá i při rehabilitaci, kdy je cvičení v důsledku prochladnutí méně bolestivé.

Řada žen pak tento princip využívá například při trhání obočí. Další výhodou námrazy je omezení krvácení do tkání, neboť vede i ke stažení cév. Díky tomu není okamžitě namrzlý vyvrtnutý kotník tak modrý jako bez ledu.

Kromě poúrazových stavů vám studený obklad může pomoci například při záchvatech migrény, kdy je vhodné přikládat na čelo studený, nikoliv ledový obklad.

Přesto je důležité zranění začít chladit co nejdříve po jeho vzniku, vždy si udělejte čas na zabalení obkladu např. do ručníku. Přikládání ledového obkladu přímo na kůži na delší dobu by mohlo vést k omrzlinám.

Můžete se setkat s tvrzením, že pokud si nejste jisti, jaký obklad použít, je vždy lepší zkusit ten studený, není to pravda. Existuje řada stavů, které mohou studené obklady výrazně zhoršit. Pokud si nejste jisti, jaký obklad použít, raději žádný nepoužívejte.

Kdy je vhodné použít teplý obklad?

Pokud je zranění starší než 48 hodin, můžete ledové obklady vyměnit za teplé nebo zahřívací. Jsou však situace, kdy je vhodné použít teplý obklad, například bolest způsobená artrózou. Teplé obklady mohou toto onemocnění a akutní bolest zmírnit. I když už asi máte termofor, který hojně využívaly už babičky, teplé obklady dokážou čas od času ulevit od mnoha neduhů.

Někdy po sportovní aktivitě mohou ustat bolesti, které nejsou způsobeny žádným úrazem a jsou způsobeny zánětem šlach, pak je také vhodné sáhnout po teplém obkladu.

V případě, že je to způsobeno ztuhlostí trapézů a bolestí šíje, rozhodně sáhněte po teplém obkladu, který prokrví svaly a tím je uvolní. Totéž platí pro bolesti zad.

Teplý obklad může ulevit i od menstruačních bolestí, v tomto případě přiložte teplý obklad na podbřišek. V případě teplých obkladů nesmí být horký, aby nedošlo k popálení kůže. I teplé obklady se doporučuje zabalit do tenké látky.