Jak správně nasadit nitrilové a latexové rukavice?

Pochopení správného způsobu nasazování a svlékání nitrilových nebo latexových rukavic je posledním krokem k zajištění optimální ochrany pro vás a vaše zaměstnance. Přestože se tento proces může zdát jednoduchý, chceme vám připomenout několik klíčových tipů, které vám pomohou zajistit, že vaše rukavice budou co nejlépe využívat.

Správné nošení rukavic

Jedním z nejdůležitějších kroků při nošení nitrilových nebo latexových rukavic je správné nasazení rukavic. Špatně padnoucí rukavice zvyšují pravděpodobnost poranění ruky nebo možné kontaminace kůže.

Pokud jsou rukavice příliš velké a volné, materiál může způsobit sníženou obratnost a přilnavost. Pokud je rukavice příliš malá, hrozí roztržení nebo propíchnutí rukavice a snížená pružnost ruky.

Jak otestovat správnou velikost rukavic?

V rukavicích roztáhněte prsty tak, aby byly rovné. Příliš malé rukavice poznáte podle toho, že se nitril nebo latex natahuje. Pokud jsou rukavice příliš malé, můžete vidět, že v místě, kde se palec setkává s dlaní, jsou v materiálu praskliny.

Správné nasazení rukavic

Velmi důležitým klíčem při práci s latexovými nebo nitrilovými rukavicemi je jejich padnutí a čistota. Před použitím si vždy nezapomeňte důkladně umýt ruce antibakteriálním mýdlem nebo gelem.

Rukavice by se měly nasazovat v čistém prostředí. Rukavice byste také neměli kontaminovat tím, že je položíte na špinavý povrch. Veškeré nečistoty, které zůstanou na rukou, se přenesou i na rukavice.

Jak si navléknout nitrilové rukavice

Před nasazením nitrilových rukavic je také důležité sundat si z rukou všechny hodinky, prsteny a další šperky. Tento krok vyžaduje zvláštní opatření, aby se zabránilo náhodnému roztržení rukavice při práci.

Na co si dát pozor při navlékání?

Aby byly rukavice čisté, snažte se při nasazování nedotýkat jejich vnější strany. Snadný způsob, jak toho dosáhnout, je nejprve si na dominantní ruku nasadit nitrilovou nebo latexovou rukavici, a přitom se jí co nejméně dotýkat. Poté nasaďte druhou rukavici na druhou ruku a dominantní rukou v rukavici ji natáhněte. Jakmile budete mít obě rukavice nasazené, můžete si upravit prsty a upravit padnutí rukavic.

Co může být problém při navlékání rukavic?

Jednou z věcí, která ztěžuje navlékání nitrilových nebo latexových rukavic, je přítomnost vlhkosti. Pudrované rukavice sníží vlhkost a usnadní navlékání rukavic, nicméně v některých odvětvích, jako je automobilový průmysl, nelze pudrové rukavice používat, protože poškozují výrobky.

Kromě toho se nemocnice a zdravotnický personál vyhýbají pudrovým rukavicím kvůli obavám, že se prášek dostane do vzduchu a kontaminuje pracovní prostředí. Dalším řešením pro bezpudrové rukavice jsou rukavice s polymerovým povlakem.

Správná likvidace rukavic

Nejdůležitější věcí, na kterou si pamatujte, když si rukavice sundáváte, je nedotýkat se vnější strany rukavic, protože by se vám na kůži mohly dostat nežádoucí tekutiny nebo jiné látky.

Opět začněte svou dominantní rukou a druhou rukavici můžete sundat tak, že si ji sloupnete z ruky, aniž byste se dotkli vnější strany. Poté můžete postupovat se stejnou opatrností pomocí dominantní ruky bez rukavice a sundat rukavici i z druhé ruky.