Barevné nitrilové rukavice: Záleží na nich?

V poslední době jste si možná všimli, že se jednorázové rukavice začaly vyrábět v různých barvách. Dnes můžete najít policisty, pracovníky laboratoří a různé další profesionály, kteří nosí různobarevné rukavice od tradičních bílých a světle modrých až po černé a fialové. Při objednávání osobních ochranných prostředků pro dnešní pracovní prostředí byste měli zvážit, co různé barvy rukavic znamenají a zda byste si měli určitou barvu pořídit.

Mají barvy nitrilových a latexových rukavic nějaký význam?

Neexistují žádné průmyslové normy pro různé barvy jednorázových rukavic, takže barevné rukavice obecně nic neznamenají. Přesto lze někdy podle barvy rukavice určit její materiál, což pomáhá udržovat procesy přehledné a organizované. Některé barevné rukavice také slouží v určitých situacích ke specifickým účelům.

Tradiční barvy latexových rukavic ve zdravotnictví jsou bílá a modrá, přičemž světle modrá barva označuje nelatexové rukavice. Mnoho lidí je na latex alergických, takže snadným způsobem, jak rozlišit latexové a nelatexové rukavice, je použití barevných lékařských rukavic. Pracovníci tak mohou při práci s alergickým pacientem jednoduše vzít pár modrých rukavic, což urychlí proces ošetření pacienta.

V jiných odvětvích slouží barevné rukavice ke svým vlastním účelům. Můžete například zvážit, zda nepožádat zaměstnance v gastronomii, aby na různých přípravných stanicích nosili barevné jednorázové rukavice, které pomohou zabránit křížové kontaminaci. Případně mechanici často používají tmavě zbarvené nitrilové rukavice, které jim pomáhají chránit ruce a zároveň zakrývají nečistoty a mastnotu. Stejně tak jsou oblíbené světlé jednorázové rukavice, které pomáhají lidem vidět na ruce ve špatně osvětlených prostorách nebo v pracovním prostředí. 

Proč zdravotníci používají barevné rukavice?

Pracovníci ve zdravotnictví obvykle nosí různě barevné rukavice, aby rozlišili typy rukavic, které mají na sobě. Barevné rukavice ve zdravotnictví však mohou sloužit i k jiným účelům. Různě barevné rukavice totiž často souvisejí s posunem směrem k individuálnějšímu přístupu k pacientům.

Pro mnoho lékařů, zdravotních sester a dalších zdravotnických pracovníků se vnímání pacienta stalo důležitým problémem. Někteří zdravotníci přecházejí od bílých nebo modrých rukavic ke královsky modrým nebo fialově zbarveným latexovým nebo nitrilovým rukavicím, aby svým pacientům pomohli zprostředkovat teplejší pocit a pozitivnější zážitek. Výzkum ukázal, že konkrétní barvy používané ve zdravotnických zařízeních vyvolávají u pacientů emoce - starším osobám se nelíbí modrá, zatímco mladším bílá.

Mnoho zdravotníků navíc praktikuje používání dvojitých rukavic a barevné lékařské rukavice jsou pro ně užitečné. Jak již název napovídá, dvojité rukavice jsou rukavice, které se nosí na rukou dva páry najednou. Oblékání dvou různých barev pomáhá pracovníkům snadno zjistit, kdy byl horní pár protržen nebo roztržen. To je zásadní informace, kterou je třeba znát, aby se zabránilo šíření kontaminace.

Proč průmyslová odvětví nosí různé barvy rukavic?

Barevné rukavice se dají využít v mnoha oborech bez ohledu na profesi. Barevné latexové nebo nitrilové rukavice na jedno použití sice ne vždy něco znamenají, ale slouží k určitému účelu. Zde je několik důvodů, proč byste mohli chtít při práci nosit tmavé, světlé nebo jasně barevné rukavice.

 barevné nitrilové rukavice

Rukavice tmavé barvy

Tyto rukavice pomáhají různým profesionálům, jako jsou policisté a pracovníci pošty, odhalit na rukou lehké práškové látky a chrání je před možnou kontaminací. Při této práci je možné přijít do styku s nebezpečnými látkami, jako jsou drogy nebo jiné nepovolené látky. Díky tmavým rukavicím mohou poznat, kdy se něčeho takového dotkli.

Rukavice tmavé barvy jsou navíc užitečné, pokud chcete skrýt špínu a mastnotu na rukou. Například profesionálové v automobilovém průmyslu mohou používat tmavě zbarvené rukavice v černé nebo šedé barvě, aby zamaskovali špínu a mastnotu, která jim špiní ruce, místo toho, aby nosili bílé rukavice umazané olejem. 

Rukavice světlé barvy

Pro detekci kontaminantů a jiných nebezpečných materiálů, které mají barvu, jsou užitečné světlé rukavice. Pracovníci ve stravovacích službách i ve zdravotnictví používají světlé rukavice, které jim pomáhají předcházet křížové kontaminaci. Světlé barvy skvěle fungují při detekci tekutin a dalších potenciálně nebezpečných materiálů. Při barevném kódování pomocí světlých rukavic můžete zajistit, aby všichni zůstali v bezpečí.

Rukavice v zářivých barvách

Odstíny, jako je oranžová nebo červená, jsou užitečné při práci v tmavém prostředí. Stejně jako mechanici používají tmavé rukavice, aby skryli špínu a mastnotu, používají také živé barevné rukavice, aby lépe viděli, když pracují v tmavých částech dílny.

Na druhou stranu, jasně zbarvené jednorázové rukavice vám také pomohou jasně rozlišit typy zaměstnanců. Mnohé průmyslové závody na balení nebo zpracování potravin a lékařské laboratoře označují zaměstnance pomocí barev rukavic.

Záleží na preferencích barev rukavic?

Výběr barvy rukavic, která je vhodná pro vás a vaše zaměstnance, závisí na vašich potřebách. V konečném důsledku jsou barevné latexové a nitrilové rukavice užitečné pouze tehdy, pokud vám poskytují potřebné osobní ochranné prostředky. Při výběru barevných rukavic, které jsou pro vás nebo vaše zaměstnance nejvhodnější, je třeba vzít v úvahu několik ukazatelů kvality, jako je pevnost v tahu a přijatelná úroveň kvality.

Pevnost v tahu popisuje, jak dobře rukavice odolávají roztržení nebo roztržení při tahu a natažení. Tento ukazatel namáhání je důležitý, abyste zajistili, že se rukavice při namáhání snadno nepřetrhnou. Mějte na paměti, že obzvláště silné rukavice mohou být někdy příliš silné, což brání pohyblivosti a prodyšnosti. Je rozumné vybírat rukavice, které poskytují specifické výhody pro vaše použití.