Jak se chovat ekologicky při použití jednorázových rukavic

Jednorázové rukavice se v posledních letech staly velmi ceněnými společníky. Není to tak dávno, co jsme se s nimi setkávali téměř výhradně ve zdravotnictví. Někteří lidé je už nějakou dobu používají k některým domácím pracím, ale poptávka po nich vzrostla zejména v době Covidu. Ruku v ruce se spotřebou vyvstává také problém odpadu a otázka ekologie jednorázových rukavic.

Vyberte správně

Použití jakéhokoli jednorázového produktu má samozřejmě jen málo společného s ekologií. Jsou však situace, kdy výsledné přínosy tento problém vyvažují. Na druhou stranu existují způsoby, jak s jednorázovými rukavicemi zacházet, tak, aby dopad na naši planetu byl co nejmenší.

Vše začíná nákupem. Rukavice mohou být používány několik let, pokud jsou správně skladovány. Nákup většího balení znamená méně cest do obchodu a méně balení. Pokud tedy používáte jeden denně, je rozhodně lepší je kupovat po stovkách než třeba jen po dvaceti.

A až budete vybírat rukavice na jedno použití, zkontrolujte, zda nejsou uvnitř napudrované. Do některých se přidává jemný prášek, aby se snadněji navlékaly. Problém s ní mohou mít lidé s citlivější pokožkou. Když se na celou věc podíváte z pohledu ekologa, tak nadstandardní je prášek, jehož výroba stojí materiál i energii.

Třídění? Upcycling!

Když mluvíme o jednorázových výrobcích, musíme se zastavit u tématu odpadu. Mnoho lidí si myslí, že jednorázové rukavice, pokud nejsou kontaminované nějakou chemikálií, se prostě hodí do žlutého kontejneru na plastový odpad. Ale chyba lávky!

Většina jednorázových rukavic je vyrobena z vinylu, latexu nebo nitrilu. V závislosti na složení se liší jejich vlastnosti, jako je odolnost vůči chemikáliím nebo pevnost úchopu. To, že to není plast, však platí pro všechny bez rozdílu. Tyto rukavice tedy patří do směsného komunálního odpadu.

Jediným typem rukavic, které lze v kontejneru skladovat, jsou rukavice plastové. Bývají vyrobeny z podobného materiálu jako cukrářské sáčky. Jejich kluznost a nepružnost však výrazně omezuje možnosti jejich použití. Přesto se o nich s ohledem na ochranu přírody vyplatí přemýšlet.

Cestou pro nerecyklovatelné produkty je tedy pouze upcycling, tedy jejich opětovné použití k jinému účelu, než pro který byly vyrobeny. Hodně se dá udělat s jednorázovými rukavicemi, pokud nejsou po prvním použití úplně zničené nebo infikované. Po nafouknutí, zauzlení a pár tazích fixem máte pěknou punkovou figurku, se kterou si malé děti mohou hrát týdny.

Zajímavý tvar ruky můžete využít i jinak. Jako formu na části dekorací můžete použít čistou rukavici. Pokud jej zalijete cementovou směsí, sádrou nebo jinou tužící hmotou, můžete získat komponenty pro venkovní i vnitřní dekorace. Podobným způsobem si můžete vyrobit i originální voskové svíčky doma. Sladkosti zabalené v rukavicích mohou být zajímavým zpestřením Halloweenu. Nebo si rukavice jen nastříhejte na proužky, které můžete použít místo gumiček. Fantazii se meze nekladou.