Jak se vyrábějí latexové rukavice?

Přírodní kaučukový latex je nejstarší a nejznámější materiál používaný v jednorázových rukavicích. V posledních letech je stále více vytlačován nitrilovými a v menší míře vinylovými rukavicemi, ale zůstává oblíbený pro mnoho použití, zejména ve zdravotnictví.

Jak se latexové rukavice vyrábějí? Jedná se o proces, jehož kořeny sahají několik století do minulosti.

Stručná historie kaučuku

Základní surovinou používanou při výrobě je latexový koncentrát, který je produktem stromu Hevea brasiliensis. Je známý také jako kaučukovník brazilský – pochází z Brazílie a Guayany. Pěstování bylo běžné v celé předkolumbovské Střední a Jižní Americe a takové civilizace jako Aztékové a Mayové jej používaly na výrobu všeho možného, od podrážek bot až po míčky na hraní her.

V sedmdesátých letech 17. století anglický teolog, filozof a chemik Joseph Priestley vymyslel termín "kaučuk", protože tuto látku bylo možné použít k potírání značek tužkou. (Objevil také kyslík, ale to už je jiný příběh na jiný blog.)

Prohlédněte si naší rozsáhlou nabídku latexových rukavic.

Kaučuk se celosvětově prosazoval pomalu, protože práce s ním byla náročná: V chladném počasí byl kaučuk křehký a v horkém počasí lepkavý. Do hry vstoupil Charles Goodyear, zarputilý experimentátor bez praktických znalostí chemie. V roce 1841 Goodyear - po letech neúspěchů a chudoby – objevil proces vulkanizace, při němž se kaučuk obohacený sírou a olovem zahřívá při nízké teplotě, aby byl pevnější a odolný proti tání. Tento proces si nechal patentovat v roce 1844 a v podstatě stál u zrodu moderního gumárenského průmyslu. (V pozdějších letech se bránil soudním sporům a v roce 1860 zemřel v chudobě, ale v roce 1898 byl zvěčněn, když po něm byla pojmenována společnost Goodyear Tire & Rubber Company).

charles goodyear experimentuje s kaučukem

Kaučukovník, který byl přísně střeženým zdrojem amazonského deštného pralesa, byl v 70. letech 19. století zavlečen do jihovýchodní Asie, Afriky a dalších částí světa po fascinujícím a pravděpodobně apokryfním příběhu o proslulé "biokrádeži" 70 000 semen britským badatelem sirem Henrym Wickhamem. To vedlo k tomu, že Britové začali pěstovat obrovské plantáže v Singapuru, Malajsii a na Cejlonu (dnes Srí Lanka).

Dnes pochází většina světové produkce přírodního kaučuku z plantáží v Indii, Indonésii, Thajsku, Malajsii a Vietnamu.

Klepání na strom

Kaučukovníky jsou obvykle připraveny ke sběru přibližně po sedmi letech růstu. Ocelovým vyklepávacím nožem se ze stromu odebírají tenké proužky kůry v oblouku směrem dolů. Mléčně bílá míza se tak odvádí do vývodu, který ji odvádí do nádoby připevněné ke stromu. Klepání se provádí brzy ráno, protože později během dne, kdy jsou teploty vyšší, míza rychleji koaguluje a snižuje se její průtok.

kaučukovník se naklepává a tekutina se pomalu sbírá

Přibližně po šesti hodinách přestane tekutina vytékat. Během této šestihodinové doby dokáže strom obvykle naplnit až 4 litrový kbelík. Strom lze znovu poklepat dalším čerstvým řezem, obvykle následující den. Latex se konzervuje čpavkem. Stromy se po intenzivním naklepávání často nechávají po určitou dobu odpočívat.

Vzhledem k vysokému obsahu vody a nepryskyřičných látek – asi 70 % tvoří voda, bílkoviny, sterolové glykosidy, pryskyřice, popel a cukry – je latex koncentrovaný a stabilizovaný. Latex se smíchá s chemickými látkami pro zpracování, včetně síry, oxidu zinečnatého, urychlovačů, pigmentů, stabilizátorů, činidla pro odstraňování pletiv a antioxidantů. Latex zraje 24 až 36 hodin, aby se z něj stala směs připravená k máčení.

Při výrobě se používají keramické nebo hliníkové ručně tvarované formy neboli formovače, které se nejprve důkladně vymyjí horkou vodou a chlorem, aby se zajistilo, že v nich nezůstanou zbytky z předchozích šarží. Poté se formy zavěšené na nepřetržitě se pohybujícím řetězu ponoří do směsi roztoku dusičnanu vápenatého a uhličitanu vápenatého – dusičnan je koagulant, zatímco uhličitan napomáhá uvolňování rukavic z forem.

Po vysušení se formy ponoří do latexové směsi, přičemž délka ponoru určuje tloušťku rukavic v milimetrech. Čerstvě vytvarované rukavice se následně louhují ve směsi horké vody a chlóru, čímž se odstraní zbytky latexových bílkovin a chemických látek, což pomáhá snížit závažnost případných alergických reakcí na latex.

Poté se rukavice vysuší a vytvrdí, což je místo, kde do procesu vstupuje nesmírně důležitý objev Charlese Goodyeara. Vulkanizace převede rukavice do pružného stavu tím, že vyvolá reakci mezi molekulami kaučuku v latexu a přidanými chemikáliemi a dodá rukavicím pružnost, takže se méně trhají.

Po vysušení se rukavice znovu opláchnou, aby se z nich vyluhovaly další latexové bílkoviny, a poté se manžety srolují, aby se snadněji oblékaly a svlékaly. Po ponoření do kukuřičného škrobu a závěrečném vysušení se hotové rukavice pneumatickými tryskami sundají z formovače nebo je pracovníci sundají ručně. Rukavice se otřou horkým vzduchem, aby se odstranil zbytek prášku. V případě prémiových latexových rukavic, jako jsou Comfort, Select Black, Derma Skin, Select Blue, Lano-E gel a Select Plus dojde k dalšímu zušlechťovacímu oplachu.

Formy se ještě jednou důkladně chemicky umyjí a opláchnou a proces začíná nanovo.

Fáze kontroly kvality

Rukavice Unigloves se testují, aby se zajistila jejich kvalita, pomocí nejpřísnějších metod. Jednou z těchto metod je test těsnosti pomocí děr. Pracovníci naplní rukavice jedním litrem vody, poté je uzavřou a zavěsí, aby zkontrolovali, zda nedochází k úniku.

Testy se řídí pokyny týkajícími se přijatelných limitů kvality (AQL). Tyto normy určují procentní podíl pro hodnocení šarže rukavic. AQL 2,5 % znamená, že statisticky pouze 2,5 rukavic ze sta nevyhoví testu kvality. Pokud počet nevyhovujících rukavic v šarži překročí toto procento z celkové šarže, všechny rukavice v této šarži nevyhoví. Výsledky těchto testů určují, zda se bude jednat o průmyslové nebo lékařské rukavice; ty druhé podléhají přísnějšímu testování.

Jakmile jsou rukavice schváleny a zabaleny, jsou odeslány do německého skladu námořní přepravou. Společnost UNIGLOVES má hlavní distribuční centra v Německu, Brazílii, USA, Anglii, Německu, Nigérii a České republice.