Vybavujete si karavan? Tohle byste měli vědět

 

Cestování s karavanem se stalo hitem posledních let. Pokud patříte k turistům, kteří nehledají ubytování v hotelových komplexech či apartmánech, pak je trávení dovolené ve vlastním ubytování jistě tím nejatraktivnějším způsobem. A pokud se k tomuto kroku teprve chystáte, pak pro vás máme pár tipů, na které byste před prvním odjezdem neměli zapomenout.

Vybavení karavanu není jen tak. Mnoho lidí často vozí hromadu věcí, které nakonec nepotřebuje, jiní naopak přípravu podceňují. Základ tvoří voda, plyn, nádobí, čistící prostředky a samozřejmě věci potřebné k strávení samotné dovolené. Je třeba vzít v úvahu i cíl cesty. Jiné to bude, když pojedete k moři, jiné když pojedete do hor. Pokud je vaším cílem kempování, pak budete mít spoustu starostí. Ubytování ve volné přírodě je problematické z hlediska hygieny a absence elektřiny. V mnoha zemích je také zakázáno.

Myslete také na hmotnost karavanu. Vezměte si jen to nejnutnější. Překročit maximální povolenou hmotnost soupravy, která je 3 500 kg, je jednodušší, než si myslíte. Zároveň ušetříte za palivu. Pokud překročíte stanovenou hmotnost, můžete samozřejmě cestovat, ale je potřeba speciální řidičský průkaz.

Výbava karavanu

Nepřehánějte to s hrnci, příbory ani s nádobím. Ideální je melaninové, které se nerozbije a necinká při jízdě. Dále budete potřebovat minimálně jeden lavor pro mytí nádobí, konev nebo kanystr na pitnou vodu a samozřejmě přípravek na mytí nádobí. K ohřevu vody nepoužívejte rychlovarnou konvici (případně jen tu určenou do karavanů), postačíte si s hrncem na plynovém hořáku. Nádrž na odpadní vodu by pak měla být samozřejmostí, stejně tak jako odpadkový koš.

Na WC potřebujete speciální chemii i toaletní papír určený pro tyto potřeby. Jste-li v kempu, je vhodnější využívat společnou toaletu, stejně tak je to u sprchy.

V žádném karavanu by ale neměla chybět kempingová výbava - stolek, křesílka či židle. Také se hodí schůdky a předstan, který vám pěkně zvětší prostor dočasného bydlení a navíc budete mít více soukromí.

Nutnosti, které nesmíte zapomenout

Při cestování s karavanem se neobejdete ani bez dalších potřeb, jejichž absence by mohla dovolenou pokazit. Proto s sebou mějte vyrovnávací nájezdy, klíny, vodováhu, malý hasicí přístroj, prodlužovací kabely, redukce (často je zapůjčují v kempech), rezervní plynovou lahev, nářadí, rezervní kolo karavanu, osvětlení a samozřejmě potřebné doklady.

Před odjezdem si také zjistěte dopravní předpisy zemí, kterými budete cestovat.